VaellusKalastus

 

   

Luminen talvi, lämmin kesä

Pohjois-Karjala on Lapin ohella Suomen mantereisinta aluetta, mitä kuvastaa lämpimimmän ja kylmimmän kuukauden keskilämpötilojen suuri ero, 26 – 27 astetta. Mantereisuus, joka talvella ilmenee pakkasen purevuutena, lisääntyy itää ja pohjoista kohti. Pohjois-Karjalan järviseudulla vesistöjen lämpövarastot – läntisten ilmavirtausten ohella – leudontavat kuitenkin ilmastoa pitkälle syksyyn.

Pohjois-Karjalaan sataa vuoden mittaan vettä runsas puoli metriä, josta lähes puolet lumena. Pysyvän lumipeitteen maakunnan pohjoisosat saavat keskimäärin marraskuun puolivälissä, eteläosat marraskuun lopulla. Koska pilvet liikkuvat talvipuolella vuotta matalalla, aiheuttavat melko pienetkin maaston korkeuserot huomattavia alueellisia eroja sademääriin.

Kun kostea ilma joutuu nousemaan rinnettä ylös, se jäähtyy ja kosteus tiivistyy sateeksi. Tämä on havaittavissa erityisesti vaaraselänteillä, joiden kohdalla maaston keskikorkeus selvästi nousee. Vaarojen laella kostea lumi kasautuu ja takertuu tiukasti puiden latvuksiin ja kietoo ne raskaaseen tykkyvaippaan – tuttu näky Kolin vaaroilta.

Lumipeite on paksuimmillaan maaliskuussa, jolloin lunta on maakunnan koilliskulmalla keskimäärin 70 cm ja lounaisosissa 50 – 60 cm.

Lumipeite häviää aukeilta mailta keskimäärin 25.4. – .5.5., metsistä noin 10 päivää myöhemmin.

Maakunnan pohjoisosien pikkujärvet saavat jääpeitteen tavallisesti marraskuun puolivälissä, eteläosissa noin viikkoa myöhemmin. Pielisen selkävedet jäätyvät normaalisti vasta marraskuun lopulla. Vesistöt vapautuvat jääpeitteestään toukokuun puoliväliin mennessä.

Lämpötila-graafiin käyrien selitykset ylhäältä alas:
  • Keskimääräinen ylin lämpötila
  • Keskilämpötila
  • Keskimääräinen alin lämpötila

    Joensuun lentoaseman ilmastodiagrammi 40 viime vuoden ajalta. Vuoden keskilämpötila on merkitty ylempään kuvioon katkoviivalla. Mukaan on otettu myös Joensuussa eri kuukausina mitatut korkeimmat (ympyrät) ja alimmat (ristit) lämpötilat mittausvuosineen.


  • Keskimääräinen sadanta ja lumen syvyys 40 viime vuoden ajalta.

     
    ©2004 PK Media Service Oy