VaellusKalastus

 

   


« Takaisin

Pielisen vesiretkeilyreitit

Tyyppi: Päivän polku
Vaikeustaso: (helppo)
Sijaintipaikkakunta/-kunnat: Juuka, Koli, Lieksa, Nurmes, Valtimo

KuvausKartta


Symbolit

 
 
Muuta huomioitavaa:
Käyntikohteita lapsiperheille
Reitti soveltuu lintuharrastajille
Reitti soveltuu kalastusharrastajille
Reitti sijaitsee kansallispuistossa/luonnonsuojelualueella

Reitin kuvaus:
Eri reittien lähtö- ja lopetuspaikat sijaitsevat yleensä alueen matkailuyrittäjän rannassa, josta on mahdollisuus vuokrata kalustoa ja saada ammattitaitoista opastusta. Pielisen alueen eri reittien opaskartoissa on mukana turvallisuussuunnitelma, johon pitää tutustua ennen reitille lähtemistä.
REITIT JA YRITTÄJÄT mainittu kartassa

Vesiopetteluradalla on tarkoituksena opetella ja harjoitella melonnan tai soudun perustaitoja ohjatusti tai omatoimisesti. Harjoitteluympäristö on rakennettu turvalliseksi ja lähelle rantaa.

Vesiluontoradalla voi tutustua melontaan tai soutuun sekä Pielisen alueen luontoon, kulttuuriin ja historiaan. Vesiluontoradalla liikutaan rastipisteeltä toiselle erillisen opaskartan avulla kanootilla tai veneellä. Rastit on merkitty maastoon selkeästi. Vesiluontorata soveltuu perheille, kokeilijoille ja jo pidempään harrastaneille. Aikaa radan kiertämiseen menee 1-4 tuntia.

Vesisuunnistusradalla voi tutustua melontaan tai soutuun ja tehdä hieman pidemmän retken kuin vesiluontoradalla. Suunnistusradalla liikutaan opaskartan avulla rastilta toiselle. Suunnistusradasta saa myös vaativamman yhdisteltäessä eri kohdealueiden suunnistusratoja yhdysrastien kautta. Pitkä suunnistusrata soveltuu kokeneille.

Koko Pielisen kiertävän melontareitin kiertäminen vie useita päiviä, jopa viikon. Reitti soveltuu pituuden ja vaativuuden vuoksi kokeneelle melojalle tai soutajalle. Kokemattomampi voi kiertää reitin tai osan siitä kokeneiden opastuksella. Reitti soveltuu myös pienveneille ja purjeveneille, mutta silloin on liikuttava merikortin opastuksella vesialueella olevien runsaiden karikoiden ja matalikoiden vuoksi. Purjeveneellä voi olla hankalaa päästä joillekin rastipaikoille.

Valtimojoen virkistysmelontareitti sijaitsee Valtimon ja Nurmeksen kunnan alueella. Reitti alkaa Valtimon taajaman pohjoispuolelta Lipaslammelta ja päättyy Kuokkastenkoskelle. Reitti kulkee pääosin asutussa maalaisympäristössä ja vaihtelee järviosuuksista jokiosuuksiin. Reitti soveltuu myös pienveneretkeilyyn ja kalastukseen.

Häähnijoen erämelontareitti sijaitsee lähellä Nurmijärven kylää. Häähnijoki on yksi Jongunjoen sivujoista. Häähnijoen latvaosat ovat aivan valtakunnanrajan tuntumassa, mutta varsinainen reitti alkaa Särkkäjärvestä. Reitillä on pieniä koskia, jotka ovat helposti laskettavissa. Kosket ovat luokkaa I.

Lieksanjoella oleva Ruunaan koskimelontareitti alkaa läheltä rajavyöhykettä ja kulkee Naara- tai Pudasjoen kautta Pieliselle. Varsinaisen koskiosuuden kosket ovat luokiltaan I-II+. Reitillä melovien, soutavien tai kumiveneilevien on tunnettava hyvin koskiluokitukset ja pelastusjärjestelyt. Koskimelontareitti on kansainvälisesti tunnettu. Reitin pituuden voi helposti säädellä alueella olevien taukopaikkojen mukaan.

Jongunjoen koskimelontareitti alkaa Kuhmon Jonkerista ja kulkee Lieksan Nurmijärvelle ja siitä eteenpäin Lieksanjoen kautta Pieliselle. Kosket ovat pääosin luokkiin I-II+ kuuluvia. Joen profiili on Jonkerista Aittokoskelle saakka jyrkästi putoava ja parhaat mahdollisuudet koskimelontaan ovatkin tällä välillä. Aittokosken jälkeen joen virtaus rauhoittuu ja erämaamaisemien katseluun jää enemmän aikaa.

Kolin satamasta voi lähteä myös vaellusretkille.
« Takaisin

 
©2004 PK Media Service Oy