VaellusKalastus

 

   

Vihjeitä vaeltajalle

Tärkein muistettava asia patikoitaessa on maalaisjärjen käyttö - olipa kyse muutaman tunnin lenkistä tai viikon vaelluksesta. Jo päivän retki kannattaa suunnitella huolellisesti: vaatetus, mitä varusteita reppuun, tarvitaanko juotavaa.

Vaelluskengät
Useimmille reiteille on suositeltu jalkineiksi vaelluskenkiä. Nyrkkisääntönä voi pitää, että kun polun vaativuus on keskivaikea (2 salmiakkikuviota), kannattaa varustautua vaelluskengillä. Vaativimmilla poluilla (3 salmiakkikuviota) vaelluskengät ovat itsestäänselvyys. Vaellusreitit eivät ole käytössä talvisin.

Kartta mukaan
Päivän retkelle tulisi ottaa mukaan ainakin seuraavat varusteet: kartta ja kompassi, matkapuhelin (ei välttämättä kuulu itäisimmillä reiteillä) ensiapuvarustus, puukko ja tulitikut, juomaa, evästä, pakki ja juomakuppi, säänmukainen vaatetus sekä mahdollisesti keitin (metsäpalovaroituksen aikana aina). Huom! Reittien varrella ei yleensä ole kioskeja tai kauppoja, joista voisi ostaa ruokaa.

Lautat
Useilla reiteillä on vetolauttoja jokien ja purojen ylittämiseksi. Talveksi ne nostetaan maihin. Varmista keväisin ja syksyisin, että lautat ovat käytössä!

Vesi
Luonnosta saatava vesi on käyttökelpoista keitettynä.
Pitemmille retkille vaihdetaan reppu rinkaksi, lisätään varusteisiin makuupussi ja -alusta sekä retkikirves ja tulitikkujen lisäksi sytykkeet. Kuivamuona on kätevä kantaa.

Kilistin torjuu karhut
Karhut pelkäävät ihmistä, mutta joskus kohtaamisia sattuu - niitä voi välttää pitämällä mukana pientä kilistintä. Jos kuitenkin kohtaat karhun, käyttäydy rauhallisesti ja peräänny paikalta hiljaa.
Useimmat tässä oppaassa esitellyt polut kulkevat alueilla, joilla saa metsästää. Värikästä vaatetusta on suositeltavaa käyttää ainakin hirvijahtiaikaan syyskuun viimeisestä viikonvaihteesta alkaen.

Hyvät tavat kunniaan
Useimmilla esiteltyjen reittien tuli- ja laavupaikoilla on polttopuita. Kannattaa varautua kuitenkin siihen, että polttopuut ovat loppu tai kosteita.
Autiotupien ja laavujen käytössä on muutamia perussääntöjä: saa käyttää vapaasti, mutta älä jää samaan paikkaan päiväkausiksi, käytä polttopuita säästeliäästi, anna tilaa toisille.

Kuivakäymälät ja jätteet
Vaelluspolkujen taukopaikoilla ei ole jätehuoltopalvelua, vaan erikseen merkityillä huoltopaikoilla. Vaeltajan on hyvä noudattaa kaikkialla periaatetta, älä jätä roskia jälkeesi.
Lähes poikkeuksetta kaikilla poluilla on taukopaikoilla kuivakäymälät. Metsähallituksen poluilla ne ovat aina ja niihin neuvotaan laittamaan myös kompostoituvat jätteet.

Yllätyksiin varauduttava
Kahden päivän ja pitkien reittien yhteyteen on merkitty peruskarttanumerot. Peruskarttaa apuna käyttäen luonnossa liikkumisen varmuus lisääntyy aina.
Suurimmalla osalla tässä sivustossa esitetyistä reiteistä on säännöllinen huolto. Silti yllätyksiin on aina varauduttava: esimerkiksi majavien nostama vesi saattaa muuttaa reittiä tai opasteet katoavat metsähakkuiden mukana. Viime kädessä luonnossa liikkuja vastaa aina omasta turvallisuudestaan.

Lisää tietoa
Lisää tietoa mm. välinevuokrauksesta, ohjelmapalveluista, liikenneyhteyksistä ja majoituspalveluista sähköpostiosoitteesta kareliaexpert@kareliaexpert.fi.


 
©2004 PK Media Service Oy